Paardensport en -houderij

Onze mbo-opleiding Paardensport en –houderij past bij je als paarden je lust en je leven zijn. Het zijn fantastische dieren en het is jouw passie om ermee te werken! Jij weet wat aanpakken is, je wilt alles over paarden weten en jij ziet jezelf in de toekomst in de paardensector werken. Tijdens onze mbo opleiding leer je hoe je instructies geeft en breng je jouw rijtechniek op een hoger niveau.

Certificaten behalen

Tijdens de opleiding krijg je de keuze om het instructeursdiploma te behalen. Na het behalen van dit diploma mag je rijlessen geven. Dit gaat in nauw overleg met de KNHS. Aeres MBO Almere is uiteraard KNHS erkend. Hierdoor kun je voor delen van de opleiding ook certificaten ontvangen, waardoor je de ‘Vooropleiding instructeur’ bij de KNHS niet meer hoeft te volgen. Je kunt dan meteen doorstromen naar de opleiding ‘Instructeur basissport of instructeur wedstrijdsport’ (indien je voldoet aan het rijniveau, die de KNHS als eis stelt) bij de KNHS in Ermelo.

KNHS-wedstrijden

Aan het eind van de mbo-opleiding Paardensport en –houderij dien je een paard uit te kunnen brengen op KNHS-wedstrijden in de L1-dressuur en in het B-springen. Het is dan ook belangrijk dat jij nu al actief deelneemt aan dressuur en spring wedstrijden op de manege (bijv. F proeven of D proeven) of wedstrijden die via KNHS worden uitgeschreven.

 

Opleiding
Niveau
BOL/BBL 
Duur 
Vooropleiding 
 Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij BOL   3  kb, tl, gl of mbo-niveau 2
 Bedrijfsleider paardensport en -houderij 4 BOL  3  tl, gl, overgang havo 3 naar havo 4 of mbo-niveau 3

 

Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

Niveau 3 - BOL 

Als Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging en voeding van paarden op een paarden(sport)bedrijf. Dit is een mbo niveau 3 opleiding. De eerste twee jaar krijg je een brede basisopleiding. Je weet dan van alles over het houden, huisvesten, trainen van paarden en voortplanting bij (sport)paarden. Daarna ga je aan de slag met het organiseren van evenementen op bedrijven en voor instellingen.

 

Bedrijfsleider paardensport en -houderij

Niveau 4 - BOL 

Als Bedrijfsleider paardensport en -houderij ben je van vele markten thuis. In het tweede deel van je opleiding is het managen en leiden van het paarden(sport)bedrijf een belangrijk onderdeel van je opleiding. Dit is een mbo niveau 4 opleiding. Zo organiseer je een hippisch evenement, geef je advies aan een paardenbedrijf en zet je zelf een bedrijf op onder begeleiding van deskundigen uit het (paarden)bedrijfsleven.