Van Dieren Ontdekpark start crowdfunding voor educatie over konijnen

Date

De meeste konijnen leven nog altijd alleen en/of in te kleine hokken. Dat is slecht voor hun welzijn. Lang niet altijd is het onwil, maar vooral onwetendheid van het baasje waardoor konijnen in een benarde positie belanden. Van Dieren Ontdekpark wil een bijdrage leveren aan educatie over het optimaal houden van konijnen.

Het initiatief:
Stichting Van Dieren Ontdekpark, een initiatief van Aeres MBO Barneveld, wil bijdragen aan educatie over het zo optimaal mogelijk verzorgen van konijnen en inspiratie bieden voor een goed konijnenverblijf. Met de donaties van de crowdfunding-actie wordt de ‘Konijnen Experience’ gerealiseerd; een bijzondere plek waar bezoekers alles leren over het welzijn en de behoeften van konijnen. Er nog steeds veel winst te behalen. Huisvesting waarin konijnen optimaal hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen staat hierbij centraal.

Huisvesting:
De huisvesting voor konijnen laat in veel huishoudens te wensen over. Nog steeds zitten er veel konijnen alleen of te klein gehuisvest. Om dit probleem zo snel mogelijk bij de bron aan te pakken is het belangrijk om bezoekers en studenten, die nu invloed hebben op de situatie, goed voor te lichten. Daarom willen we bij Aeres MBO Barneveld zoveel mogelijk verschillende scenario's laten zien waarin konijnen worden gehuisvest met ten alle tijden het oog op de toekomst en het welzijn van de konijnen te houden. In de nieuwe konijnen experience krijgen konijnen de ruimte om in familiegroepen te leven en al het natuurlijk gedrag te vertonen dat gelijk staat aan dat in de vrije natuur. Ze kunnen achter elkaar aan rennen, binky's (vreugde sprongen) maken en elkaar via verschillende vluchtroutes uit de weg gaan. We laten de bezoekers zien hoe rijk het gedrag van een konijn kan zijn en hoeveel meer plezier je kunt beleven aan het houden van konijnen als je dit op de juiste manier doet! We laten zien dat konijnen in groepsverband horen te leven én kunnen voortplanten. Op die manier inspireren we fokkers en houders voor nieuwe mogelijkheden en hopen we de toekomst voor de konijnen te verbeteren!

Het is uniek dat een onderwijsinstelling speciaal voor publiekseducatie een stichting in het leven roept. Remi Bulte, teamleider Dier & Educatie bij Aeres MBO Barneveld: “Dat geeft wel aan hoe belangrijk wij het vinden om zowel in het onderwijs als daarbuiten aandacht te besteden aan dierenwelzijn en bij te dragen aan de educatie hierover. Dit doen wij niet met publieke gelden, daarom zoeken we donateurs om dit project te realiseren.”

Studenten:
Studenten van Aeres MBO Barneveld hebben de rol het publiek in deze indoor konijnenbeleving door middel van rondleidingen, presentaties en workshops te informeren en inspireren over het houden en trainen van konijnen. Hierdoor doen ze belangrijke sociale- en communicatieve vaardigheden op waar het werkveld steeds meer om vraagt. Ook leveren zij indirect een bijdrage aan het welzijn van konijnen die als huisdier worden gehouden.

Publiek:
Als bezoeker wordt je ondergedompeld in de wereld van het konijn. Je leert welk gedrag een konijn hoort te vertonen en wat je zelf thuis kunt doen om dit gedrag bij de konijnen te stimuleren. Je wordt als bezoeker geïnspireerd door de manieren waarop de konijnen gehuisvest zijn, je krijgt tips hoe je dit thuis eenvoudig na kunt bootsen om hetzelfde effect bij je eigen konijnen te bereiken. Veel bezoekers zullen verrast worden door hoe rijk het gedrag van konijnen eigenlijk is als je ze hiervoor de mogelijkheid geeft. Je wordt als bezoeker ook meegenomen in alle uitdagingen die jonge konijnen moeten doorstaan. Van de strijd waarin je maar één tot twee keer per dag melk kunt drinken, tot het ontdekken van de wereld buiten het warme nest wat door je moeder gemaakt is. Je kunt ontdekken wat je thuis allemaal moet regelen voordat je twee van die schattige pluizebollen in huis kunt nemen en wat je zelf kan doen om de jonge konijnen te laten wennen aan alle nieuwe indrukken. Kortom een experience om je ogen te laten openen en geïnspireerd te raken.

Samengevat:
Wat: Realisatie Konijnen Experience
Wanneer: Realisatie project eind 2023
Einde donatieperiode: 5 juli 2023
Doel: Ultieme huisvesting voor konijnen realiseren
Voor wie: Studenten en geïnteresseerd publiek en de konijnen natuurlijk!
Streefbedrag: €25.000,-
Wie kan helpen: Iedereen

Stichting Dierenontdekpark Barneveld heeft €25.000 nodig om dit konijnenverblijf te realiseren.
Meedoen kan al vanaf €5,-
Bij een donatie van minimaal €25 krijg je een uitnodiging voor de opening van de Konijnen Experience. 

Help als konijnenliefhebber mee en kom eind 2023 op bezoek!