Operatie Steenbreek in Velp

Date

Het is acht uur in de ochtend, volop drukte in de Louisestraat met camera’s, pers en studenten van Aeres MBO Velp. Woensdagochtend 12 september is het startsein voor Operatie Steenbreek in Velp gegeven door de Gemeente Rheden , live gevolgd door omroep Gelderland. Een groep studenten gaat de strijd aan met de té strakke tuinen waar veel bestrating in ligt en nauwelijks groen. 

De officiële kick-off van het project was bij een deelneemster in de tuin waar ze werd gekoppeld aan één van de niveau-4 studenten van de hoveniersopleiding Aeres in Velp. Later op de dag was de presentatie door Rick Jansen (docent Groen) op school in het bijzijn van de bewoners, de studenten, pers en vertegenwoordigers van de gemeente Rheden.

Operatie Steenbreek

Het project in Velp komt voort uit de wijkschouw in 2017.  Daarbij hebben buurtbewoners allerlei ruimtelijke verbeterpunten verzameld. Verwilderde en versteende tuinen werden daarbij veel genoemd. Gemeente Rheden heeft als doel gesteld dat de wijk Velp-Zuid groener, meer klimaatbestendig wordt en dat het algemeen beeld van de wijk aantrekkelijker gaat ogen. De mbo-studenten van Aeres Velp gaan aan de slag met het ontwerpen van de groene tuinen en worden uitgedaagd om met gerecyclede materialen te werken. Eerst schetsen ze een ontwerp waarop de bewoner suggesties mogen aangeven om er zeker van te zijn dat ze samen op één lijn zitten. Eind oktober zullen de plannen gepresenteerd worden. De gemeente Rheden bekostigt de benodigde materialen. Als het ontwerp definitief is wordt de tuin aangelegd door Aeres Velp studenten waarbij de bewoners zelf, als ze er toe in staat zijn, mee zullen helpen. Dit zal wel enige tijd in beslag nemen omdat er alleen op de project-woensdagen gewerkt kan worden. De hoveniers in opleiding maken ook nog een onderhoudsplan voor de bewoners om te voorkomen dat deze tuinen opnieuw verloederen of verhard worden. Hiermee realiseren ze het duurzame effect wat de gemeente graag ziet in de wijken.

Ontwerpwedstrijd

Daarnaast is er voor deze studenten; Jasper Maresch, Roel Klein-Hesselink, Chiel Oonk, Theunis van Dijke en Jelle van Haren een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Een van te voren samengestelde jury gaat bepalen wie van de vijf tuinontwerpers gaat winnen aan de hand van diverse criteria waar het ontwerp aan moet voldoen.